Kaffens botanik

Kaffeviden / Kaffens botanik

Kaffeslægten (Coffea) tilhører Krap-familien (Rubiaceae). Der findes adskillige sorter, men de mest udbredte er Arabica (Coffea arabica Linné) og Robusta (Coffea canephora Pierre). De er også de eneste sorter, vi bruger hos BKI.

Arabica

Arabicakaffe stammer oprindeligt fra Etiopien og siges at udgøre omkring to tredjedele af den globale kaffeproduktion. Arabica dyrkes særligt i Latinamerika, Central- og Østafrika, Indien og Indonesien, og er kendt for sin milde, friske og syrlige smag. 


Arabica træet

Arabica-kaffeplanten får røde, ovale frugter, som har en modningsperiode på 8-10 måneder. Den indeholder normalt to kaffebønner, der har et koffeinindhold på 0,8-1,4 %, og planten giver et årligt udbytte på 1.500-3.000 kg bønner/ha. Det vil sige, at en enkelt kaffebusk cirka giver 1 kg bønner om året. Arabica bliver betragtet som den ”ægte kaffe” og udgør langt størstedelen af den kaffe vi indtager i Skandinavien.


Robusta

Robustaplanten stammer fra Congo, og er mest udbredt i Vest - og Centralafrika, men også i Sydøstasien. I Vietnam, som er verdens næststørste kaffeproducent, dyrkes for eksempel udelukkende Robustakaffe. Som navnet antyder, er Robustakaffe meget modstandsdygtig over for sygdomme og insektangreb, og kan dyrkes under vanskeligere vejr- og jordforhold end Arabica.
 


Robusta træet

Robustatræet kan blive op til 10 m højt, og får røde frugter, der modner på 6-8 måneder. Træet giver et udbytte på 2.300-4.000 kg/ha, hvilket svarer til cirka 1,6 kg pr. træ. Bønnerne har et højt koffeinindhold på 1,7– 4%. Robusta dyrkes oftest i lavere terræn end Arabica. I de lave højder er det varmt, og derfor modner bærrene hurtigere. Den korte modningstid gør, at bærret ikke når at udvikle så mange aromastoffer.


Arabica eller Robusta

Faktisk har Robustabønner kun 1/3 af de aromastoffer, som Arabicabønner kan indeholde. Den er altså mindre nuanceret, men har til gengæld masser af fylde og bruges i kaffeblandinger, der skal være kraftfulde. Robusta er ikke lige så eftertragtet som Arabica på det internationale marked, men f.eks. i Italien, som er et land med en stor kaffetradition, er Robustakaffen uundværlig, da den er med til at opnå den kraftige smag i espresso.


Tilbage til toppen