<p>- HR Manager</p>
Steen K. Johansen
Steen K. Johansen

- HR Manager

Kaffepauser gør arbejdspladsen bedre

Travlhed og stramme deadlines på arbejdspladsen er et udbredt fænomen i erhvervslivet. Kravet om effektivisering af arbejdsprocesser kan medvirke til, at de daglige kaffepauser og afbræk fra arbejdsopgaverne sløjfes. De daglige kaffepauser bør dog ikke opfattes som en hæmsko for produktivitet, men derimod som en stimulator for motiverede og engagerede medarbejdere.

Kaffepauser gør arbejdspladsen bedre

Travlhed og stramme deadlines på arbejdspladsen er et udbredt fænomen i erhvervslivet. Kravet om effektivisering af arbejdsprocesser kan medvirke til, at de daglige kaffepauser og afbræk fra arbejdsopgaverne sløjfes. De daglige kaffepauser bør dog ikke opfattes som en hæmsko for produktivitet, men derimod som en stimulator for motiverede og engagerede medarbejdere.

Læs hvordan kaffepauser kan give effektiviteten et løft og danne rammen for et bedre arbejdsmiljø.

Kaffepausen styrker produktiviteten

Mange medarbejdere ser frem til kaffepauserne i løbet af en arbejdsdag. Den videnskabelige forklaring på det er, at koffeinen i kaffe frigiver signalstoffet dopamin, som giver medarbejdere dels et lille skud glæde, men som også aktiverer de områder i hjernen, som står for årvågenhed og produktivitet.

Et kort afbræk fra arbejdsopgaverne kan således styrke produktiviteten og gøre medarbejderen klar til at genoptage arbejdet med fornyet energi og effektivitet. Derfor er det vigtigt, at arbejdspladsen prioriterer kaffepauser og skaber de bedste rammer for det.   

Mikropauser øger fokus og reducerer træthed

Små opkvikkende kaffepauser gør en stor forskel for medarbejdernes velvære. Er arbejdsdagen præget af stillesiddende arbejde, giver kaffepausen mulighed for at få strakt benene. En tur hen til kaffeautomaten stimulerer krop og muskler, hvilket øger fokus og reducerer følelsen af træthed.

Kaffepauser behøver ikke være lange for at være effektive. Det viser en undersøgelse af pausevaner, som Analyse Danmark fortog i 2015 for Riberhus. Mikropauser er ofte tilstrækkelige til at give det nødvendige boost i arbejdsdagen. Det viser de to nedenstående konklusioner fra undersøgelsen:

  • Mikropauser på mellem 30 sekunder og fem minutter kan øge medarbejderens fokus med 15%
  • Ved stillesiddende arbejde foran en computer vil en pause på 15 sekunder hvert 10. minut reducere træthed med op til 50%

Læs mere om kaffens indvirkning på kroppen.

 

Styrk vidensdeling mellem medarbejdere

Kaffepauser bidrager positivt til vidensdelingen på arbejdspladsen. Det giver nye indgangsvinkler og perspektiver på opgaverne. Kaffepausen bør derfor ses som vitaminer for medarbejdernes hjerner. Tænk eksempelvis på hjernen som en motor: Kører den uafbrudt, brænder den sammen. Små pauser giver motoren tid til at køle af og gør den klar til at fortsætte arbejdet efter en kort nedkøling.

Arbejdsglæde opstår i kaffepausen 
Kaffepausen er for mange medarbejdere små lyspunkter i løbet af en arbejdsdag. De kortvarige og uformelle samtaler ved kaffemaskinen øger følelsen af fællesskab på arbejdspladsen, og kan derved styrke det sociale sammenhold og arbejdsglæden.

Gode relationer på arbejdspladsen mindsker sandsynligheden for, at der opstår konflikter, som har negativ indvirkning på medarbejdernes produktivitet og arbejdsglæde. Det er de små sociale interaktioner ved kaffemaskinen, der skaber et frirum, hvor relationer kan plejes, og det styrker arbejdsmiljøet.

Ved at tilbyde kaffe på arbejdspladsen skaber du rammerne for et progressivt og sundt arbejdsmiljø, som kan engagere dine medarbejdere. Når de er glade, vil de ofte også være villige til at yde en ekstra indsats.

Opgrader kaffepausen i din virksomhed
Når det kommer til at vælge den rette kaffeløsning, har du flere muligheder. Den rette kaffeløsning afhænger af den enkelte virksomheds behov, men kvalitetskaffe med en god smag bør altid prioriteres. God kaffe gør, at dine medarbejdere prioriterer de små kaffepauser. Derudover kan du imponere besøgende kunder og samarbejdspartnere med velsmagende kaffe.

Er du i tvivl om hvilken kaffeløsning, der er den rette til din virksomhed, står vi altid klar til at hjælpe. Sammen finder vi ud af, hvordan du kan skabe de bedste rammer for dine medarbejderes kaffepauser.

 

Tilbage til toppen