Læsø Sydesalt

Foodservice / Læsø sydesalt

Læsø sydesalt

På Læsø fremstilles sydesalt i dag efter samme metoder som i middelalderen. Der fremstilles kun uraffineret havsalt og de gamle traditioner holdes i hævd. Du får en salt med en helt speciel smag og historie.
 

 


Historien

Saltindvinding har siden middelalderen spillet en afgørende rolle i Læsøs historie og sat sine synlige spor i landskabet. Der blev udført saltsydning fra ca.1100 tallet til ca. 1600. Ved udgangen af 1600 tallet var brændet fra øens skove sluppet op og en voldsom sandflugt satte stopper for saltsydning. I 1991 genoptog man saltsydning som et beskæftigelsesprojekt for øens arbejdsløse, som kombination af forskning og turistattraktion. Nu er Læsø Salt en virksomhed med mere end 20 ansatte.



Processen

Produktionen af salt starter med, at det saltholdige vand hentes fra brønde og hældes på store jernpander. Saltpanderne opvarmes af ildsteder, som er bygget af store sten og græstørv. Sydeprocessen er meget afhængig af, at vandtemperaturen holdes mellem 80 og 85 grader C, hvor saltet langsomt krystalliserer sig til flotte pyramideformede saltkrystaller. Kun ved sydning i åbne pander fremkommer de porøse saltkrystaller. Ved sydningen efterlades en del mineraler, sporstoffer og jod i saltet, som giver havsaltet fra Læsø den karakteristiske smag.


 


Vandet

Havvandet omkring Læsø har en saltholdighed på ca. 2%. På grund af helt specielle geologiske forhold kan det saltholdige grundvand under strandengene på den sydlige del af Læsø, indeholde helt op til 13% salt. Det er dette vand som danner grundlag for produktionen af salt og som hentes op fra brønde på engene.


Saltet

Læsø salt indeholder:

Ca. 95% NaCI (Natriumklorid)

Ca. 5% andre salte og mineralter

3-5 mg jod (kaliumiodid)/I.


Saltsyderiet

Nu er Læsø Salt en virksomhed med mere end 20 ansatte og der er rekonstrueret en saltlandsby, hvor alle frit kan se hvordan saltsyderne arbejder. I sommerhalvåret fortæller saltsyderne hver time om saltsydningens historie. Man kan også selv prøve at syde salt. Se mere på www.saltsyderiet.dk.


Tilbage til toppen