Om te

Foodservice / Om Te

Te

Te er bladene fra den stedsegrønne busk Camellia Sinensis. Man taler om 3 hovedtyper: Sort-, grøn- og hvid te. Den største forskel er fremstillingsprocessen. Den sorte te er fermenteret. Den grønne og hvide te er slet ikke fermenteret. Fermentering betyder iltning eller gæring. Det er en meget vigtig del af fremstillingen af sort te - og en videnskab for sig selv. Teens smag afhænger også af hvor i verden, den kommer fra. Klima og jordbund har meget at sige for smag, aroma og karakteristika. Som en god grundregel er te fra Kina og Taiwan ret mild og indeholder meget lidt garvesyre. Te fra Indien er mere fyldig og indeholder også mere garvesyre. På Sri Lanka - eller Ceylon, som det stadig hedder i teverdenen - dyrker man en noget kraftigere te, som har et relativt højt garvesyreindhold.


Sort te

Sort te er den mest almindelige te. Når teen høstes er den grøn. Den sorte farve opstår når teen oxiderer. Den såkaldte fermenteringsproces (gæring) giver den sorte farve og den særlige smag. Efter plukning, fermentering og lufttørring, skæres og findeles bladene. De ilter igen og tørres derefter i ovne. Sort te smager mildere end den grønne te og er den tevariant som indeholder mest koffein.

 

 



Grøn te

Grøn te er den mindst forarbejdede te. Den er ikke fermenteret som den sorte te. Efter plukning bliver den lufttørret, skåret og varmebehandlet med damp eller ristet kortvarigt før den pakkes. Den simple forarbejdning betyder, at grøn te indeholder flere vitaminer og mineraler. Grøn te produceres hovedsageligt i Japan, Kina og Taiwan (Formosa). Ligesom al anden te fra disse områder, indeholder grøn te meget lidt garvesyre.
 


Oolong

Oolong te er en let oxideret grøn te, og er en mellemting mellem grøn og sort te. Oolong er en mild og venlig te, som kan drikkes af alle - også om aftenen, da den ikke indeholder ret meget koffein. Oolong te er let og frisk i smagen og giver en flot og varm farve i koppen.


Hvid te

Hvid te (Pai Mu Tan) er ingen ny opfindelse! I østen har man i mange år nydt og værdsat hvid te. Hvid te er de nye topskud og første blade på tebusken. De plukkes først på foråret, lige før de springer ud. Hvid te plukkes i meget begrænsede mængder og forarbejdes kun ganske lidt – men dog minutiøst. Teen sælges altid i hele blade. Topskuddene dampes let og tørres, så det naturlige fugtindhold i teen fordamper. De små hvide dun på topskuddene gør, at den hvide te næsten ligner sølvnåle og kaldes for Silver Tips.

 


Rooibos

Rooibos te indeholder ingen koffein og ingen garvesyre. Ordet Rooibos er egentlig hollandsk og betyder rød busk. Denne busk er ikke i familie med tebusken, hvor vi kender den almindelige te fra. Derimod stammer bladene fra en busk, der gror i det allersydligste Afrika - tæt ved Kap det Gode Håb. Busken bliver høstet et par gange om året. Rooibos bliver i fremstillingsprocessen fermenteret - nogenlunde på samme måde som den sorte te. Det frembringer den meget aromatiske og næsten sødlige smag og den rubinrøde farve. Rooibos te indeholder ingen koffein - og ingen garvesyre. Derfor kan den med god samvittighed serveres for børn og drikkes både tidligt og sent! Rooibos findes også i en ufermenteret “grøn” udgave.


Chai

Chai te er en krydret te som stammer fra Indien. Det er en blanding af indiske Assam teer og indiske krydderier. Oprindeligt bryggede man teen med varmt vand, men senere er Chai blevet populært med varm mælk, en såkaldt Chai latte.


Sådan brygger man en god kop te

Tilbered te i en stempelkande eller i tekande med stoffilter eller stor tesi. Jo mere plads teen har, når den trækker, jo bedre smag opnås.
Dosering: 2 g pr. kop eller en te-ske med “top”.
Vandtemperatur:
Sort te og rooibos: 100 grader.
Grøn og hvid te: 70 - 80 grader.


Tilbage til toppen