Kaffens historie

Kaffeviden / Kaffens historie

Myten om kaffens oprindelse

Der findes mange fortællinger om kaffens oprindelse. Det siges blandt andet, at kaffen blev opdaget helt tilbage i det 6. århundrede. Gedehyrden Kaldi fra Yemen opdagede et træ, hvor bærrene havde en opkvikkende effekt, når hans geder tyggede dem. Han tog bærrene med hjem til klosteret, hvor munkene fremstillede et afkog, som de indtog. De opdagede, at afkoget bevirkede, at de havde langt mere energi til alle deres gøremål.


Eneret på den værdifulde kaffe

De første beretninger om kaffe er fra omkring år 1450, hvor specielt de lærde havde fundet ud af, at kaffen kunne hjælpe dem med at holde sig vågne. Araberne var ene om at dyrke kaffe frem til 1700-tallet og udbredelsen af kaffe fulgte erobringen af Egypten og Mellemøsten. Araberne indså tidligt, at kaffe var en værdifuld plante og forbød udførsel af både planter og bønner.


Kaffeproduktionen breder sig

Araberne forsøgte med al magt at forhindere udsmugling af kaffe, men det lykkedes portugiserne og hollænderne at bringe levende kaffeplanter til deres kolonier på Sri Lanka og Java. Langsomt men sikkert bredte kaffeproduktionen sig gennem 1700-tallet.


Kaffe i Europa

I 1615 blev de første sække med kaffe importeret til Venedig og i løbet af århundret åbnedes kaffehuse rundt om i Europa. Både i de arbiske lande og i Tyrkiet var der åbnet kaffehuse, hvor de lærde mødtes og udvekslede nyheder og nu bredte denne skik sig til Europa. I dag er caféer for alle og meget udbredte i det europæiske bybillede.


Kaffe i Danmark

Kaffe blev i løbet af 1700-tallet udbredt i Danmark. Det var det bedre borgerskab, som først tog kaffen til sig og langsomt blev kaffen samlingspunktet i mange danske familier. Inden Anden verdenskrig var Danmark verdens mest kaffedrikkende nation. Under krigen faldt forbruget, da kaffen blev erstattet med produkter af Cikorierod. Men efter krigen, da der igen var kaffe på markedet, steg forbruget og næsten alle danske familier fik en kaffemaskine. Vi er stadig blandt verdens mest kaffedrikkende nationer.


Tilbage til toppen